Monday, 11 August 2014

Urusan Pertukaran Guru Kementerian...

Assalamualaikum w.b.t...
Salam sejahtera kepada semua pelawat2 blog Ustaz Firdaus.. Hari nie ana nak cerita ckit tentang pertukaran isteri ana dari SK Taman Rinting 3 ke SK jalan Hang Tuah 2. semalam ana dengan isteri pegi ke Johor untuk ambik barang2 dia kt umah sewa lama dia kat Masai pas2 skali pos moto yang ada kat sana yang dia guna waktu dia kerja kat Johor skali pegi skolah untuk dapatkan surat cuti bersalin dari skolah lama untuk diserahkan kt SK Jalan Hang Tuah 2. banyak jugak benda2 yang pelik2 jadi wak2 kitorang nak urus smua bnda 2... dngr mcm snang je tapi mcm2 kowt jadi... Sabo jele.... yang pertama nak citer pasal uruskan tntng pos moto kt pos laju... perghhh mcm ape dah perkhidmatan Pos Laju nie...


Ade ke pulak mula kitorang dh smpai hari sabtu, dia tulis kat c2 waktu operasi isnin sampai ahad 9.00 pg-5.00 ptg, tut2 sampai sana dia ckp kene dtg besok(Ahad) sbb xleh nak proceed sbb lori xde.. blk la kitorang kat hotel. dah la datang dr Sepang... xpe la yang 2... pas2 bsoknya hari ahad kitorang pg lagi sorang lagi ckap suh datg hari isnin sbb katanya hari ahad mmg xde lori. menyirap la jugak kejap... kitorng pown bgtau yang kitorang dah dtg smalam tp kerani sorang lagi suh dtg hari ahad baru dia bg borang.... pergh nampak sgt menipunya... adoiyai....

2 yang pertama yang kedua pasal nak ambik surat kat skolah.. kerani skolah nie pown kadang2 menduga kesabaran jugak mula2 kitorang bgtau nak ambik surat kelulusan isteri ana cuti sbb SK Jalan Hang Tuah 2 tue nak mtk surat kelulusan cuti bersalin, dia boleh suh pg Jabatan Pendidikan Johor mintak surat pengesahan pertukaran sedangkn surat arahan lapor diri kt skolah br 2 dah ad dia xnak dia srh jgk kitorang pg kt sana sabo jele... pegila kitorang kat Jab Pndidikn Johor sampai kat sana tau ape org Jab Pndidikn 2 ckp, dia kata diorng pown xtau nak bg surat ape sbb surat arahan pertukaran 2 dah cukup dah xperlu surat pengesahan lagi dah.... nmpak kt c2 kerani skolah nie btul2 x profesional n x faham prosedur... endingnya surat kelulusan cuti bersalin 2 xdpt pown... last2 ana suh dia berhubung sndiri ngan pihak SK Jalan Hang Tuah 2. ko cakap la sndiri kat kerani sana biar dia terang sendiri dkt kerani yang xberapa cerdik nie.... berapa tahun ntah kerja masih xfaham2 lagi... Hisshhhh sakit pulak hati kita.... dah la dgn anak ana xbrape nak sihat dia flu kesian Dania asyik meragam je... sabo jela adik...

Yang terakhir skali nak ambik sumer barang2 isteri ana dkt umah lama dia bwk blik sepang...
pergh dah mcm lori dah keta isteri ana dikerjakan oleh kitorang... gamble je.. bwk sumer brg2 yg ade dengan bukunya, bajunya, pemanas airnya, periuk nasinya, pendek kata macam2 ada.... nasib baik keta pown bole than bsar... utk korang kat luar sana kalau nak berpindah kalau xde 4 wheel drive pkai je kete nie.... jeng3x.... bole jadi mcm 4 wheel drive jugak...

Nie dia Proton Saga FLX SE huhuhu... okla kan... dh mcm multi purpose car dah....

Balik2 dari johor keesokan harinya hari nie la Isnin, Dania dari pg smpai ke malam menangis je...
cian dania pagi dia mcm panas ckit badan dia... egtkan dia dmm tp smpai ptg badan dia smkn berpeluh Alhamdulillah syukur pada Allah.. tp masih lagi dia meregek.. rupanya dia xselesa sebb hidung dia tersumbat penuh dgn hingus... dia selesema... untuk pengetahuan korang baby bwh umur 3 bulan nie diorang xpandai nak bernafas dengan mulut diorang akan bernafas pkai hidung.. pas2 hidung plak tersumbat nsib baek la ade bende nie 

balm vick nie bole kasi cair ckit hingus baby.. so selesa la ckit... tp mlm dia menangis lagi last2 kitorang pg cari klinik kat Nilai... ade la 1 klinik kt nilai 2..Klinik Pakar Kanak2... doktor dia friendly sgt suka plak si Dania nie dgn doktor 2... iasa la private klinik kan layanan terbaik la sikit daripada klinik kerajaan nie... so dia bg 1 air utk smbur kat hidung utk release kan hingus dia...

haa... nie bnda dia bole la korang try kat baby korang kalau ade yang kene selesema utk baby bwh umur 3 bulan... tapi ikut instruction dia la.... okay...
Selamat mencuba.... Wassalamun 'alaik....

No comments:

Post a Comment